Požár garáže a technické části dvoupodlažního rodinného domu č. p. 73 - 12. 8. 2013

 

 

 

         

 

 

 

 

 

         

V pondělí 12. 8. 2013  ve dvacet hodin obdržela tísňová linka IBC hlášení o požárů sklepních prostor RD 73. Hasiče volal soused, který viděl hustý dým chrlící se ze sklepa a garáže rodinného domku. K požáru byly povolány jednotky SDH Veřovice, SDH Mořkov, SDH Štramberk a HZS Nový Jičín. Jednotka SDH Veřovice po příjezdu na místo provedla průzkum objektu. V tuto dobu již z garáže šlehaly velké plameny a oheň se rozšiřoval dále do technické části sklepních prostor domu. Jednotka SDH Veřovice nasadila tři proudy C od CAS32 T148 a zahájila hašení. V zápětí na místo dorazila jednotka SDH Mořkov, která se ihned připojila k hasebním pracím s dalším proudem C.  Jednotky SDH dostali oheň pod kontrolu během deseti minut. Dohašování, odvětrání zakouřených prostor, vynešení a ochlazováním acetylen-kyslíkové svařovací soupravy jim zabralo ještě asi další hodinu. Celý dům byl zkontrolován termo-kamerou, aby se vyloučili skryté ohniska požáru. Poté byli jednotky odeslány zpět na své základny, kromě JSDH z Veřovic,  která musela u objektu setrvat do 2 hodin rána následujícího dne, jako dozor místa zásahu. Po znovu zkontrolování celého objektu, byl dům předán majiteli. Jednotka se vrátila zpět na základnu.

Škoda byla předběžně vyčíslena na půl milionu korun. Hasiči přitom uchránili majetek za tři miliony korun. Za oheň může nedbalost majitele při práci s elektrickou ruční rozbrušovací pilou v garáži, kde byly uloženy zbytky stavebního materiálu a odpadu (plasty, papíry, textilie), které po úletu žhavých jisker začaly hořet. Muž si toho všiml pozdě a jeho snaha uhasit oheň vodou ze zahradní hadice a také RHP již byla bohužel marná.

Zasahující jednotky: HZS Nový Jičín, SDH Veřovice, SDH Mořkov, SDH Štramberk

Při požáru bylo přítomno 14 členů  naší zásahové jednotky  s oběma zásahovými vozy - Renault se stříkačkou  PS12 a  cisterna CAS32 T148.

     Článek o požáru na POŽÁRY.CZ

Zdroj: HZS MSK